Je bekijkt nu De formatie: is een coalitie met PRO mogelijk?

De formatie: is een coalitie met PRO mogelijk?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Het afgelopen weekend heeft informateur Toon van Asseldonk vertegenwoordigers van alle partijen gesproken. Op basis van de duidingen tijdens de duidingsavond en de gevoerde gesprekken heeft hij Jong Maashorst en Maashorst Vooruit aangewezen als ‘motorblok’ voor de nieuw te vormen coalitie. Een raadsakkoord is door PRO, maar ook verschillende andere partijen genoemd in plaats van een coalitieakkoord. Omwille van de snelheid van handelen is echter geadviseerd om dit nu nog niet te doen, maar het over vier jaar eens goed te bekijken. Nadat Jong Maashorst en Maashorst Vooruit eerst samen in gesprek gaan, zullen direct daarna gesprekken plaatsvinden met CDA, VVD en Voor de Dorpen. Deze vijf partijen zouden volgens de informateur de nieuwe coalitie kunnen vormen.

Gijs van Heeswijk, lijsttrekker van Jong Maashorst, gaf in reactie hierop aan dat hij goede mogelijkheden ziet voor een coalitieakkoord waar de ‘ongeveer 70 tot 80% overlap’ uit alle verkiezingsprogramma’s’ kan worden opgenomen. En, waarom zouden we daar ook geen goede ideeën uit de verkiezingsprogramma’s van de andere partijen in opnemen als iedereen zich daarin kan vinden?

Bij het advies dat de informateur afgelopen woensdag heeft gegeven noemde hij als eventueel alternatief een coalitie ‘over links’, met PRO, GroenLinks en SP. Daar was echter, zo gaf hij aan, te weinig draagvlak voor bij alle partijen.

Tijdens ons gesprek met de informateur hebben wij echter aangegeven ook goede mogelijkheden te zien voor een ‘meer progressieve’ en ‘over de dorpen breed verdeelde’ coalitie. Deze zou ons inziens heel goed kunnen bestaan uit: Jong Maashorst , Maashorst Vooruit , Voor de Dorpen, PRO en dan bijvoorbeeld aangevuld met de SP (totaal 17 zetels). Wie weet kan deze optie nog serieus in beeld komen wanneer het vormen van een coalitie met de geadviseerde partijen onverhoopt toch niet mogelijk blijkt.

Foto: Dtv Nieuws