Je bekijkt nu Vluchtelingenopvang bij ’t Oventje

Vluchtelingenopvang bij ’t Oventje

De afgelopen week was het onrustig in buurtschap ’t Oventje in de gemeente Maashorst. Onrust nadat omwonenden dinsdagavond een brief van burgemeester Paul Rüpp ontvingen. In deze brief werd aangekondigd dat er vanaf 29 juni aanstaande 150 vluchtelingen zullen worden opgevangen. Daarvoor wordt er een opvanglocatie gerealiseerd op het reserveveld van voetbalvereniging RKSV Festilent.

Afgelopen vrijdagmiddag was er een informatiebijeenkomst waar de burgemeester en een vertegenwoordiger van Vluchtelingenwerk antwoord gaven vragen van de omwonenden. Deze antwoorden brachten duidelijkheid: er is sprake van crisisopvang, voor twee tot drie weken, voor vluchtelingen uit Afghanistan, Somalië en Syrië. Omdat het een noodsituatie betreft, moest er door de burgemeester snel worden gehandeld en kon er vooraf geen overleg plaatsvinden met het college, de gemeenteraad en omwonenden. Wanneer er in de nabije toekomst, als dat al gebeurd, een nieuw verzoek komt voor opvang, dan zal hij eerst overleggen met de gemeenteraad en met de inwoners van ’t Oventje. Christa Langens van Vluchtelingenwerk Maashorst voegde er aan toe: “Die mensen hebben een meestal een lange en soms gevaarlijke reis achter de rug. Ze willen vooral rust. En informatie over hoe hun procedure verder gaat.”

Vanuit PRO begrijpen wij de bezorgdheid van de inwoners van ’t Oventje heel goed en hopen dat alles verder ordentelijk en in goede harmonie zal verlopen. Maar wij begrijpen ook de noodsituatie en de voortvarendheid waarmee is gehandeld. Wij vinden dat de gemeenschap altijd klaar moet staan voor hen die het even niet zonder extra ondersteuning af kunnen en dat de gemeente deze mensen ondersteunt waar nodig. En dat zien we gelukkig ook gebeuren. Zie alleen al de inwoners die zich de afgelopen tijd op verschillende manieren hebben ingezet voor de vluchtelingen uit Oekraïne en de opvang en goede zorg die de gemeente voor deze mensen mogelijk heeft gemaakt. Dat doet ons goed. Laten we er dan ook zeker zijn voor vluchtelingen uit andere delen van de wereld die afschuwelijke dingen hebben meegemaakt en geen andere uitweg meer zagen dan vluchten.

Helaas zijn er ook mensen die deze situatie misbruiken om bewust onrust te stoken, om angst te zaaien, om desinformatie rond te bazuinen en daarmee anderen willen doen geloven dat de gemeente ‘in het geheim besluiten heeft genomen’ en ‘bewust geen overleg heeft gevoerd met inwoners’. Weet dat dit alles berust op onwaarheden.